Huidkanker

Het aantal Belgen met huidkanker stijgt razendsnel. In 2000 bedroeg het aantal nieuwe patiënten 11.000, in 2022 waren het er al 46.000. Het is de meest voorkomende kanker in ons land en ook de snelst stijgende. De grootste boosdoener is de blootstelling aan UV. Wie dus vaak buiten werkt heeft dus een hoger risico. Het risico om voor je 75 jaar huidkanker te krijgen is 1 op 5 maar dat risico blijft toenemen. Bescherming tegen de zon was nog nooit zo belangrijk.

Hoe ontstaat huidkanker?

Wanneer het erfelijk materiaal of het DNA van de huidcellen beschadigd is, kunnen de cellen ongeremd delen. Studies hebben aangetoond dat dit meestal komt door te veel ultraviolette straling gedurende een lange periode. Niet alleen de zon maar ook zonnebanken, hoogtezonnen en solaria produceren deze straling. Wie in zijn kindertijd lange perioden blootgesteld i aan UV straling of meerdere keren verbrand is geweest door de zon, loopt een groter risico. Maar ook een blanke huid, erfelijkheid, een hoge leeftijd of een verlaagd afweersysteem verhogen het risico.

Wat zijn de symptomen?

De kanker is vaak te zien omdat een klein wondje maar niet geneest of omdat er zich een vreemd rood of zwart gezwelletje gevormd heeft. Ook een plekje dat ruw aanvoelt en makkelijk bloed kan een eerste teken zijn. Het is dan ook belangrijk om moedervlekken in het oog te houden en een arts te raadplegen als deze plots van grootte of vorm veranderen, zeker als ze zich bevinden op een plek die blootgesteld is aan de zon.

Er zijn verschillende soorten huidkanker. Bij ons komt het basaalcelcarcinoom het vaakst voor. We zien een rood glazig bultje. Het is makkelijk te verwijderen en zaait niet uit. Bijna alle patiënten met deze vorm van huidkanker genezen. De gevaarlijkste vorm is het melanoom. Deze kanker kan snel uitzaaien naar de lymfeklieren en het bloed. Het is te herkennen aan een rode of huidkleurige grote moedervlek.  

Wat is de beste behandeling?

De diagnose ‘huidkanker’ is altijd schrikken maar weet dat niet alle kankers even gevaarlijk zijn en dus gemakkelijk te genezen. Er zijn dan ook verschillende behandelingen mogelijk. De arts kan de kanker wegsnijden, ook in het gezicht. Er zijn ook crèmes die het afweersysteem versterken zoals imiquimod en ingenolmebutaat. Met kan een behandeling met crème en lichttherapie opstarten, lasertherapie, radiotherapie of immuuntherapie.

Je huid zelf regelmatig controleren is de beste preventie. Hoe sneller de huidkanker is vastgesteld, hoe gunstiger de vooruitzichten op genezing.