Favre-Racouchot syndroom

Wat is het Favre-Racouchot syndroom?

Het Favre-Racouchot sydroom is eigenlijk niet echt een syndroom of ziekte maar een verandering van de huid op oudere leeftijd, die vooral wordt veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan zonlicht. Bij het Favre-Racouchot syndroom of de ziekte van Favre-Racouchot ziet men een zonbeschadigde huid en mee-eters.


Hoe ziet het Favre-Racouchot syndroom er uit?

De huidveranderingen die ontstaan bij het Favre-Racouchot syndroom zitten vooral in het gezicht (wangen en neus, rond de ogen, op de slapen), en soms in de nek. Dat is logisch want er wordt gedacht dat blootstelling aan zonlicht het veroorzaakt en het gezicht is de hele dag in de zon. De huid is verdikt, rimpelig, stug (niet meer zacht en soepel), soms wat gelig en met diepe groeven er in. Daarnaast zijn er meerdere mee-eters, meestal zwart. Mee-eters (blackheads, comedonen) zijn te zien als zwarte puntjes in de huid. Het zijn verwijde haarzakjes met een hoornprop er in. Soms zit het haarzakje helemaal verstopt en ontstaan gelig doorschemerende bultjes. In de nek kan de huid leerachtig verdikt zijn met diepe groeven in een ruitvormig patroon. Het komt vooral bij mannen voor, en dan met name bij mannen die veel in de buitenlucht werken. Mogelijk speelt ook roken een rol.


Hoe ontstaat het Favre-Racouchot syndroom?

Het Favre-Racouchot syndroom ontstaat door chronische blootstelling aan zonlicht (ultraviolet licht). Dit beschadigt de elastische vezels in de huid waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Hierdoor ontstaan rimpels. Huidveroudering inder invloed van zon wordt ook wel solaire elastose of photo-ageing genoemd. Daarnaast wordt de huid dikker door ophoping van bindweefsel en afbraakproducten daarvan. Roken speelt mogelijk ook een rol. In sigarettenrook zitten bestanddelen zoals teer en gechloreerde koolwaterstoffen (dioxinen). Deze stoffen kunnen het ontstaan van mee-eters (blackheads) bevorderen.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. De combinatie van huidveroudering en zwarte mee-eters is typisch en past niet bij iets anders.


Hoe wordt het Favre-Racouchot syndroom behandeld?

De mee-eters kunnen worden verwijderd door een huidtherapeute. De huid kan wat minder dik en soepeler worden gemaakt door het dagelijks aanbrengen van een vitamine A zuur créme (tretinoïne crème 0.025% of 0.05%). Deze creme voorkomt ook het ontstaan van nieuwe mee-eters enigszins. Vitamine A zuur crème maakt de hoornlaag dunner. Het nadeel van deze crèmes is dat ze een lichte huid-irritatie kunnen veroorzaken. Er zijn ook bepaalde lasers, zoals de fractionele CO2 laser, waarmee een cosmetische verbetering kan worden bereikt. Deze behandeling is kostbaar en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.


Wat kan ik zelf doen aan het Favre-Racouchot syndroom?

Niet te lang onbeschermd in de felle zon gaan, stoppen met roken. De bestaande schade, die in vele jaren is opgebouwd, zal hier echter niet door verdwijnen.

Bron: huidziekten.nl