Granuloma pyogenicum
Wat is een granuloma pyogenicum?
Een granuloma pyogenicum is een rood, glanzend en gemakkelijk bloedend bultje dat zo maar ergens ontstaat op de huid. Het is goedaardig, en bestaat vrijwel geheel uit bloedvaten. Het kan snel groot worden, in enkele weken tijd. De grootte varieert van een halve cm tot enkele centimeters groot. Andere namen voor granuloma pyogenicum zijn granuloma teleangiectaticum of lobulair capillair hemangioom, en in het Engels wordt het pyogenic granuloma genoemd.
Hoe ontstaat een granuloma pyogenicum?
Het is niet bekend hoe een granuloma pyogenicum ontstaat. Het is een vaatgezwel maar niemand weet waarom al die vaatjes opeens op één plek beginnen te groeien. Men denkt dat het een reactie is op een beschadiging van de huid ter plaatse. Vroeger dacht men dat het door een infectie werd veroorzaakt, maar er is nooit een bacterie of virus in gevonden.
Wat wel bekend is, is dat pyogene granulomen in de zwangerschap kunnen ontstaan, blijkbaar is er dus een hormonale invloed. Een granuloma pyogenicum dat in de zwangerschap ontstaat wordt ook wel een 'pregnancy tumor' genoemd. Meestal zitten die in de mondholte, op het tandvlees. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen granuloma pyogenicum veroorzaken.
Hoe ziet het er uit?
Een granuloma pyogenicum of granuloma teleangiectaticum is een rood bolrond tumortje dat in korte tijd ontstaat. Het bloedt gemakkelijk. Aan het oppervlak kunnen zweertjes of korstjes ontstaan. Er kan een kraagje (opstaand randje) normale huid omheen zitten. Ze zitten vaak op het hoofd en in de hals, of op armen en benen, vingers en tenen, of op het bovenlichaam. Ze kunnen ook in de mondholte zitten, op het tandvlees, of op de tong, de lippen of op het wangslijmvlies. Het komt vaak bij kinderen en jong volwassenen voor, maar in principe kan iedereen het krijgen.
Hoe wordt een granuloma pyogenicum behandeld?
De meest eenvoudige behandeling is verwijderen. Dit gebeurd onder lokale verdoving. Er wordt wat verdovingsmiddel rond gespoten en daarna wordt het gezwel met een scherpe lepel er uitgelepeld, of met een mesje vlak afgesneden. Daarna moet de bodem worden dichtgebrand, want ook daar zitten nog bloedende vaatjes. Dit dichtschroeien vernietigd ook de laatste resten, zodat het niet terug kan groeien. Een alternatief is het gezwelletje in zijn geheel er uit te snijden in de vorm van een ovaal, en dan te hechten. Dit laat een streepje achter. Alternatieven voor opereren zijn aanstippen met een zilvernitraat stift (helse steen) of bevriezen. Ook sterke lokaal aangebrachte corticosteroïden helpen soms.
Is er nog aanvullend onderzoek nodig?
Een ervaren dermatoloog kan een granuloma pyogenicum herkennen op het klinisch beeld, op hoe het er uitziet. Als het een klassiek geval is, dan is er geen nader onderzoek nodig. Als er twijfel over is of het wel een pyogeen granuloom is, dan wordt het materiaal ingestuurd voor nader onderzoek, onder de microscoop. Er bestaan namelijk ook nog andere rode gezwellen die lijken op een granuloma pyogenicum / teleangiectaticum maar die het niet zijn.
Wat zijn de vooruitzichten?
Meestal blijft het weg. Maar als niet alles verwijderd is, als er een restje in de bodem is achtergebleven, dan kan het na enkele weken weer terugkomen. In dat geval moet het nog een keer worden verwijderd, iets dieper. Er helemaal uitsnijden en hechten is dan ook een optie. Granuloma pyogenicum is niet iets gevaarlijks, het groeit niet de diepte in, en het is ook niet besmettelijk. Het moet wel verwijderd worden want ze gaan niet vanzelf weg en kunnen heel groot worden of hinderlijk bloeden. Als je ze laat zitten slinken ze na lange tijd en worden harder omdat er zich bindweefsel in gaat vormen.
Wat kan ik er zelf aan doen?
Niet veel. Ga er niet aanzitten, probeer er niet aan te krabben. Maak een afspraak bij de dermatoloog om het te laten verwijderen.
Bron: huidziekten.nl