Lupus
Lupus is een huidziekte die vooral vrouwen treft. Voor elke man met lupus zijn er negen vrouwen met dezelfde aandoening. De meest ernstige vorm is lupus erythematosus. Zo’n 1 op 1000 tot 2000 vrouwen tussen dertig en vijftig jaar is patiënt. Waarom deze vrouwen getroffen worden, is nog niet helemaal duidelijk. Lupus is een ernstige ziekte met mogelijk de dood tot gevolg. Een behandeling duurt jaren en gebeurt in samenspraak met een huidarts en een reumatoloog.
Hoe ontstaat lupus?
Bij lupus keren de auto-antistoffen zich tegen het eigen lichaam. We spreken van LE antistoffen of antistoffen gericht tegen lichaamseigen weefsel. Er zit dus een fout in het afweersysteem dat zich normaal actief verzet tegen indringers van buitenaf maar hier dus eigen lichaamscellen aanvalt. Het afweersysteem vorm stoffen die onderdelen van cellen en celkernen aanvalt. Soms blijft dit beperkt tot de huid, soms breidt de lupus zich uit naar alle organen.
De oorzaak van het ontstaan is nog niet bekend al vermoeden artsen wel dat het een erfelijke ziekte is. Sommige factoren zoals zonlicht, stress, zwangerschap, infecties en geneesmiddelen kunnen lupus doen ontstaan of verergeren.
Wat zijn de symptomen?
Omdat de plekken die op de huid ontstaan door de aandoening eruitzien alsof ze aangevreten zijn door een wolf heeft de ziekte de naam lupus (Latijn voor wolf) gekregen.
Bij cutane LE worden rode, ronde, schilferende plekken gevormd die deels bedekt zijn met korsten. Deze korsten kunnen littekens achterlaten. Maar er zijn ook andere vormen van lupus die helemaal geen littekens achterlaten en waarbij de huid alleen rood ziet of schilfert.
Bij systematische LE beperken de symptomen zich niet tot de huid maar zijn ook de organen aangetast. Ook hier is de lupus bij de ene persoon veel ernstiger als bij de andere. De ene voelt zich alleen vermoeid, de andere kan doodziek zijn met zelfs nierfalen tot gevolg.
Wat is de beste behandeling?
Uitgebreide onderzoeken zijn nodig om de juiste graad van de ziekte vast te stellen. Zijn de organen aangetast, is tussenkomst van een reumatoloog nodig. Indien niet, zal de huidarts corticosteroïd crèmes of medicatie voorschrijven om lupus rustig te houden. De behandeling kan de ziekte niet genezen. Een gezonde levensstijl en vooral zonlicht vermijden kunnen de patiënten zelf doen om de ziekte zo rustig mogelijk te houden.