Bloedblaar op de lip (Venous Lake)

Wat is het?

Een venous lake is een met bloed gevulde holte, ontstaan door verwijding van een klein vaatje. Het zit meestal op de onderlip.

Hoe ziet het er uit?

Het is een donkerblauw doorschemerend bultje, soms meer donkerpaars of bijna zwart. Het is vaak leeg te drukken, daarna vult het zich weer. Dit lukt niet altijd. Ze kunnen ongeveer 1 cm groot worden. Meestal zitten ze op de onderlip, maar ze kunnen ook op de bovenrand van het oor voorkomen, of op andere plekken in het gezicht.

Is het gevaarlijk?

Een venous lake is volledig onschuldig, goedaardig. Het komt vaak voor en ontstaat zomaar. Ze groeien heel langzaam. Bij beschadiging, bijvoorbeeld door stukbijten kunnen ze wel flink bloeden. Verder geven ze nooit problemen.

Hoe ontstaat het?

Een venous lake is een soort bloedblaar, een holte gevuld met bloed. Het is het gevolg van een verwijding van bloedvaatjes. Het ontstaat spontaan, meestal op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals de onderlip of de randen van het oor. Men denkt dat het komt door zwakte van het bindweefsel dat rond de bloedvaatjes zit. Langdurige blootstelling aan zon maakt het bindweefsel zwak, met name de elastische bindweefsel vezels (elastine) gaan verloren. Dit veroorzaakt ook rimpels.

Wie kan het krijgen?

Een venous lake onstaat op oudere leeftijd (boven de 50 jaar, gemiddeld rond 65 jaar). Iedereen kan het krijgen. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vooral voor bij personen die veel in de zon zijn geweest in de loop van hun leven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op het beeld. De dermatoloog kan er met een dermatoscoop (verlicht vergrootglas) naar kijken; dan is er goed te zien dat er onder huid een met bloed gevulde holte zit. Soms wordt er een biopt afgenomen voor microscopisch onderzoek.

Hoe wordt het behandeld?

Er zijn verschillende methoden om het te verwijderen, zoals wegbranden, wegsnijden, bevriezen, en behandeling met verschillende lasers.

Electrocoagulatie:
De plek wordt lokaal verdoofd. Met een elektrisch verhit bolletje wordt het dichtgebrand of helemaal weggebrand. Er ontstaat een wondje ter grootte van de bloedblaar, waarvan de bloedende bodem wordt dichtgeschroeid. Later komt hier een korstje op. Onder de korst groeit de wond in enkele weken dicht.

Wegsnijden:
Kleine venous lakes kunnen in zijn geheel met een stansje worden verwijderd, waarna het wondje gehecht wordt.

Laser:
Er zijn verschillende soorten lasers waarmee een venous lake kan worden dichtgebrand. Grote venous lakes zijn soms lastig weg te krijgen en moeten meerdere keren worden behandeld. Lasers en andere apparaten die geschikt zijn voor het verwijderen van een venous lake zijn de pulsed dye laser, CO2 laser, argon laser, koperdamp laser, KTP laser, Nd:YAG laser, 810-nm diode laser, infrarood coagulatie, en intense pulsed light (IPL).

Wat zijn de vooruitzichten?

Die zijn goed. Na verwijdering komt het niet meer terug.

Bron: huidziekten.nl