Gordelroos

Het virus dat de waterpokken veroorzaakt ligt aan de basis van nog een andere huidziekte: gordelroos. Deze keer zijn het niet de jonge kinderen maar vooral de 60-plussers die ermee te maken krijgen. Het is geen ernstige ziekte. Deze huidaandoening is echter wel pijnlijk en vervelend.  

Hoe ontstaat gordelroos?

Het is zeldzaam dat iemand twee maal getroffen wordt door de waterpokken maar dat geldt niet voor gordelroos. Nochtans gaat het om hetzelfde virus. Het virus verdwijnt echter niet uit het lichaam. Eens de waterpokken uitgebroken zijn, trekt het zich terug in de zenuwcellen van het ruggenmerg en dit voor lange tijd. Het kan zich weer laten zien bij een verlaagde weerstand, bij een zeer emotionele periode of na een ziekte.

Het virus is nog steeds heel besmettelijk. Zo kan het worden overgedragen via de lucht en via het vocht uit de blaasjes. Het is geen eenmalige ziekte, patiënten kunnen meerdere keren besmet raken.

Wat zijn de symptomen?

Gordelroos begint vaak met een jeuk, pijn en tintelingen op de huid. De pijn kan stekend en branderig aanvoelen. Soms voelt men zich vermoeid, ziek en heeft men koorts, hoofdpijn. Voor sommigen zal gordelroos niet verder evolueren maar blijft het bij jeuk en pijn. Bij anderen ontstaan na enkele dagen groepjes rode blaasjes. De blaasjes jeuken hevig. Pas na tien tot veertien dagen drogen ze uit en worden korstjes gevormd die littekens kunnen achterlaten.

Gordelroos treedt het vaakst op ter hoogte van de buik en de taille (de gordel). In mindere mate bevindt het zich op andere plaatsen op het lichaam, ook in het gezicht. De pijn houdt veel langer aan dan de blaasjes. Verdwijnen de blaasjes na een paar weken dan kan de zenuwpijn nog jaren voortduren.  

Wat is de beste behandeling?

Indien men bij de eerste tekenen van gordelroos een arts of dermatoloog raadpleegt, zal deze een antivirusmiddel voorschrijven. Wacht men langer dan een week om het middel te gebruiken, dan heeft het geen zin meer. Een poeder tegen de jeuk en pijnstillers zijn dan voldoende om de klachten te verminderen. Bij lichte pijn is dat paracetamol of ibuprofen, bij hevige pijn tramadol.  

Maar ook nadat de blaasjes verdwenen zijn, kan men medicatie nemen tegen de aanslepende zenuwpijn: amitriptylline of een injectie in de onderrug.

Behalve voldoende weerstand opbouwen door genoeg te rusten en gezond te leven kan men weinig doen om gordelroos te voorkomen.