UZ Brussel en Skindr trekken de kar voor de toekomst van huidzorg: eerste ziekenhuis als fysieke locatie voor dermatologie-app
UZ Brussel als fysieke locatie voor Skindr patiënten
October 17, 2023
Het UZ Brussel en dermatologie-app Skindr slaan de handen in elkaar om te werken aan een efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijkere toekomst voor dermatologie. Waar de kloof tussen vraag en aanbod nu lange wachttijden van 4 maanden tot een jaar creëert, willen UZ Brussel en Skindr patiënten via slimme triage en een sterke fysieke uitvalbasis veel sneller de zorg geven die ze nodig hebben. UZ Brussel en Skindr willen enerzijds patiënten met algemene huidaandoeningen een snelle diagnose en behandeling bieden én tegelijk mensen met complexe problemen snel een fysieke afspraak aanbieden.
App als ingang voor specialistische zorg
Dankzij een speciale opleiding, kunnen de dermatologen van Skindr 95% van alle cases volledig online behandelen aan de hand van foto’s en een beschrijving die de patiënt meegeeft in de intake. Skindr kon op 2 jaar tijd al ruim 15.000 patiënten binnen 48 uur een advies garanderen.
Maar wat als een gebruiker van de Skindr app toch fysiek gezien moeten worden? Denk maar bij vermoeden van een kwaadaardige huidkanker of ernstige eczeem. Waar kunnen ze terecht, en moeten ze gewoon achteraan de wachtrij aansluiten? In samenwerking met het UZ Brussel kunnen deze risicopatiënten snel ingepland worden bij medische hoogdringendheid. Zo kunnen ze doelgericht een afspraak krijgen voor eventueel bijkomend onderzoek of behandeling. Wanneer er bijvoorbeeld allergietesten nodig zijn, zullen die meteen ingepland worden, zonder dat daar eerst (nogmaals) een fysieke consultatie voor nodig is. Op die manier kunnen Skindr en UZ Brussel alle patiënten een oplossing op maat van hun aandoening aanbieden, in lijn met de klassieke doorverwijzing voor complexe zorg vanuit andere dermatologen of huisartsen.
Prof. dr. Gutermuth, diensthoofd dermatologie UZ Brussel: “In dermatologie geldt in de grote meerderheid van de gevallen het credo één blik, één diagnose. Ervaren dermatologen kunnen aan de hand van het klinisch beeld in de meerderheid van de gevallen een sluitende diagnose stellen. Als dit via foto’s gebeurt, is een zeer goede beeldkwaliteit en de juiste keuze van een representatief letsel belangrijk.”
Dr. Annelies Avermaete, dermatoloog en co-founder van Skindr: We zijn ongelofelijk enthousiast om samen met UZ Brussel de toekomst van dermatologie vorm te geven. Deze samenwerking betekent niet alleen een enorme stap voorwaarts in het verkleinen van de zorgkloof, maar plaatst ons ook aan het front van digitale innovatie in de dermatologie. Het is een eer om deze missie samen met UZ Brussel te dragen, en ik kijk uit naar de verdere positieve impact die we zullen hebben op patiëntenzorg in België."
Een stap vooruit in digital health
Prof. dr. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel: “Het UZ Brussel gelooft in de digitale vooruitgang om de zorg voor de patiënten te verbeteren. De samenwerking met Skindr is een illustratie van intelligent gebruik van technologie met een duidelijke meerwaarde voor de patiënt, de zorgverlener en voor het zorgsysteem. De patiënt krijgt een snelle toegang tot zorg, en er wordt gericht gebruik gemaakt van de derdelijnszorg.”
Over Skindr
Skindr is een medische app die ervoor zorgt dat mensen gemiddeld binnen de 48u professioneel huidadvies ontvangen van een dermatoloog, inclusief behandelplan en voorschrift. Zonder ellenlange wachtlijsten, zonder verplaatsing, zonder gedoe.
De app werd in 2021 door dr. Annelies Avermaete (dermatoloog) en Jochen Boeykens (patiënt) in samenwerking met 20 dermatologen gelanceerd. Ondertussen is de organisatie uitgegroeid tot de grootste dermatologiepraktijken in België en Nederland met meer dan 15.000 patiënten. Skindr heeft als doel om patiënten de best mogelijke dermatologie-ervaring te bieden en om voor dermatologen de best mogelijke werkplek te zijn.
Over UZ Brussel
Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.100 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen (excl. spoed) en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit.