Hormonale Acne
Hormonale acne is één van de meeste bekende acne vormen. De nummer 1 oorzaak van acne zijn hormonen, en dan vooral hormonale schommelingen. Daarom spreken we van hormonale acne. Welke hormonen zijn verantwoordelijk voor die specifieke opflakkeringen? Dat zijn de androgene hormonen, waaronder testosteron, die als een stimulans voor de talgklieren werken.
De belangrijkste oorzaak acne, zijn net je hormonen. Niet gek dus dat de meesten onder ons voornamelijk last krijgen van puistjes en acne tijdens de puberteit, menstruatie, menopauze of bij een zwangerschap.
Er staat geen leeftijd op acne, maar wat wel vaststaat: de hormonale spiegel is verstoord. We bekijken de aandoening vanuit onze achtergrond als dermatoloog. Lees hier nog meer over hormonale acne.
Comedonale acne
Niet alle acne ziet eruit als rode puistjes. Comedonale acne is een soort acne die uit comedonen bestaat (beter gekend als mee-eters). Je kan deze vorm van acne goed herkennen aan de whiteheads en blackheads (witte of zwarte kopjes) en komt voor wanneer de poriën of follikels verstopt zijn met talg.
Deze vorm van acne is niet pijnlijk en de acne of puistjes zijn niet ontstoken. Toch kan comedonale acne ook een impact hebben op jouw dagelijkse leven. Wil je graag je comedonale acne laten behandelen? Dan kan je bij je dermatoloog terecht voor een persoonlijke behandeling van acne.
Cystische acne
Onder de ernstige vormen van acne valt cystische acne. De puistjes hier zijn eigenlijk cysten en zijn te herkennen als rode bultjes diep in de huid.
Het doet pijn als deze vorm van acne aangeraakt wordt, maar ook zonder aanraking kan deze soort acne erg pijnlijk zijn. Hoe verschilt cystische acne dan van een ontstoken talgklier? Bij cystische acne zit de ontsteking veel dieper in de huid dan bij een ontstoken talgklier. Daarom wordt ook de gezonde huid rondom de cystische acne beschadigd en zorgt het ook voor acne littekens.
Cystische acne is een ernstige vorm van acne waarbij zich diepe, ontstoken en met pus gevulde cysten vormen onder de huid. Het wordt gekenmerkt door grote, pijnlijke bulten die vaak rood en gezwollen zijn. Hoe ontstaat cystische acne? Cystische acne ontstaat wanneer de poriën verstopt raken met dode huidcellen, talg en bacteriën, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat die resulteert in de vorming van cysten.
Deze vorm van acne treft meestal het gezicht, maar kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals de rug, borst, schouders en nek. Cystische acne wordt vaak geassocieerd met hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze. Hormonale disbalans kan leiden tot een verhoogde talgproductie, wat op zijn beurt de kans op cystische acne vergroot.
De behandeling van cystische acne kan uitdagend zijn en vereist vaak een combinatie van verschillende benaderingen. Een dermatoloog kan verschillende behandelopties voorstellen, zoals voorgeschreven medicijnen zoals antibiotica, retinoïden of hormonale therapie. Daarnaast kunnen plaatselijke behandelingen, zoals het aanbrengen van benzoylperoxide of salicylzuur, helpen om ontstekingen te verminderen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de cysten te laten draineren of injecties met corticosteroïden te geven om ontstekingen te verminderen.
Het kost tijd om cystische acne te behandelen en om zichtbare verbeteringen te zien. Het is raadzaam om regelmatig contact te houden met een dermatoloog om de voortgang te volgen en indien nodig aanpassingen aan het behandelplan te maken. Daarnaast is het belangrijk om goede huidverzorgingsgewoonten aan te houden, zoals het regelmatig reinigen van de huid, het vermijden van het uitknijpen van puistjes en het gebruik van niet-comedogene producten.
Acne conglobata
Acne conglobata is een minder vaak voorkomend type acne, maar is ernstig. Er kan door een erg heftige ontsteking van de talgklieren zelfs koorts ontstaan. Deze soort acne is erg herkenbaar door de grote abcessen die zeer pijnlijk zijn en ook littekens veroorzaken.
Acne conglobata is een ernstige vorm van acne die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van diepe, ontstoken en pijnlijke cysten, knobbels en abcessen op de huid. Het is een zeldzame en complexe vorm van acne die vaak voorkomt bij mannen en kan leiden tot aanzienlijke fysieke en emotionele ongemakken. Deze aandoening wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder hormonale schommelingen en genetische predispositie.
De behandeling van acne conglobata is vaak uitdagend en vereist een multidisciplinaire aanpak. Een dermatoloog kan verschillende behandelopties voorstellen, waaronder medicijnen zoals isotretinoïne, antibiotica, corticosteroïden en hormonale therapie. Daarnaast kunnen fysieke behandelingen zoals het uitknijpen van cysten en het aanbrengen van lokale medicijnen worden toegepast. Het is echter belangrijk op te merken dat de behandeling van acne conglobata vaak langdurig kan zijn en dat het resultaat per individu kan variëren. Het is daarom essentieel om regelmatig contact te houden met een dermatoloog om de voortgang te volgen en eventuele aanpassingen in het behandelplan te bespreken.
Acne tarde (late onset acne)
Acne kan uiteraard ook optreden na je puberteit (vaak na je 25e). In dit geval spreken we dan van late onset acne of acne tarda (volwassenen acne). Deze soort acne lijkt heel erg op hormonale acne, maar met minder mee-eters.
Bij acne tarda zien we een hormonale oorzaak: vrouwen die stoppen met de pil, die een hormoonspiraal gebruiken, of het PCO (PolyCystische Ovaria) syndroom hebben of mannen die supplementen nemen.
Daarnaast is er ook een erfelijke oorzaak te vinden bij acne tarde: ongeveer 50% van mensen die met dit type acne worstelen, heeft ook de vader of moeder last gehad van late onset acne.
Wat zijn geen vormen van acne?
Rosacea
Rosacea is een huidaandoening die voor een deel dezelfde verschijnselen vertoont als acne. Je ziet ook roodheid, irritatie en ontstoken bultjes op de huid, maar de oorzaak ligt niet bij verstopte talgklieren. Bij rosacea doen de symptomen zich vooral voor op de wangen en rondom de neus, alsof je bloost.
Gistpuistjes
Gistpuistjes zijn niet hetzelfde als acne, maar het is uitslag die ontstaat door de te grote hoeveelheid gist in de haarzakjes. Dat zorgt ervoor dat het haarzakje ontsteekt en krijg je jeukende puistjes. Ze ontstaan vaak in groep, hebben allemaal ongeveer dezelfde grootte (als speldenkopjes) en jeuken erg, zo kan je ze onderscheiden van acne vulgaris. Deze huidaandoeningen hebben andere symptomen en oorzaken en krijgen dus ook een volledig andere behandeling.