Skindr’s ingrediëntenlijst voor kindjes onder vijf jaar: wat vermijden en wat kiezen?

Dr. Annelies Avermaete
26.1.2023

De kwetsbare babyhuid heeft wat extra aandacht nodig. Niet in het minst aandacht voor de ingrediënten in de producten die je gebruikt om hun huidje te verzorgen. Waarom zijn die ingrediëntenlijsten dan toch altijd zo moeilijk leesbaar?

Welke producten zijn niet zo lief voor je kindje en welke alternatieven verkiezen onze dermatologen? Leuke bonus: niet alleen je kindje, maar ook jijzelf kan hier baad bij hebben ;)

Welke ingrediënten kan je beter vermijden voor de huid van je kindje?

Parfums

Het is leuk als je kindje heerlijk ruikt, maar parfums zijn in de meeste gevallen zeer agressief voor de huid. Ze zijn de nummer 1 oorzaak van allergieën en dus absoluut niet de favoriet van de dermatoloog. Hoe komt dat? Parfums bevatten in vele gevallen chemische stoffen die de huid kunnen irriteren. Irritaties die kunnen uitmonden in allergieën voor bepaalde stoffen en in contacteczeem, waar je kindje moeilijk van af geraakt.

Daarnaast werken parfums ook fotosensitief. Dat is dermatologisch voor: ze maken de huid veel gevoeliger voor licht en dus voor de zon. Ze zorgen er daardoor voor dat de huid UV-stralen sneller en makkelijker absorbeert, wat tegenwoordig veel huidaandoeningen veroorzaakt.

Je kindje hier van jongs af aan voor behoeden kan dus simpelweg door producten te kiezen zonder chemische parfums.

Sulfaten (SLS, SLES)

Sulfaten zorgen ervoor dat producten mooi schuimen. Ze reinigen daardoor goed, maar net té goed. Ze strippen de huid en het haar van essentiële vetten en oliën die eigen zijn aan het lichaam van je kindje. Dat wil je niet wat net die vetten en oliën dragen het best zorg voor de huid.

Vallen die weg, dan valt er een beschermende laag weg. Dat leidt tot huidirritaties, huiduitslag, haaruitval, schilfers of allergische reacties. We blijven er dus liefst ver vandaan. Des te meer voor kleine kindjes, gezien hun huidje nog in ontwikkeling is en we die niet van bij de start willen beschadigen.

Parabenen

Bewaarstoffen zijn ontzettend belangrijk om producten goed te houden. Ze houden bacteriën en schimmelvorming die huidirritaties kunnen uitlokken tegen en daarom zijn ze ook in vrijwel alle producten te vinden.

Toch ligt de veiligheid van parabenen onder vuur. Volgens sommige onderzoeken zouden ze allergieën in de hand werken en de hormoonbalans verstoren. Dit is echter niet bewezen.

Hoewel parabenen dus een prima bewaarmiddel zijn, kies je voor de verzorging van je kindje het best voor die producten die een minimale hoeveelheid parabenen toevoegen. Dit kan je helaas niet zien op de verpakking, maar kan je wel steeds navragen bij de producent.

Minerale oliën (petroleum, parrafine)

Minerale oliën doen het tegenovergestelde van voorgaande ingrediënten: in plaats van iets weg te nemen van de huid, legt het er net een laagje op. Dat laagje olie komt in openstaande poriën terecht, die de olie niet kunnen verwerken en verstoppen. Dat vergroot het risico op ontsteking, maar verlaagt ook de vochtcirculatie in de huid. Paradoxaal genoeg kunnen minerale oliën de huid dus verder uitdrogen.

Welke producten raden we als dermatoloog dan wel aan om te gebruiken?

  • Katoenzaad is een prima ingrediënt voor kindjes met een droge huid. Het helpt namelijk om vocht vast te houden in de huid.
  • Zinkoxide is dan weer een goed ingrediënt voor vette huid of bij huidirritatie. Het werkt helend en beschermend. Kies ook voor zonnecrème op basis van zinkoxide met een natuurlijke UV-filter. Dat reflecteert de zon en verlaagt het risico op huidirritaties.
  • Kamille in de producten voor je kindjes zullen voor een kalmerend effect zorgen. Is er jeuk of irritatie kan dat de huid wat tot rust brengen.
  • Avocado olie of notenolie (amandel, macadamia…) voeden de huid. Zo goed zelfs dat het de huidoliën die je kindje zelf produceert evenaart.
  • Kokos maakt de huid schoon zonder die te ontdoen van eigen vetten en oliën. Een goed alternatief dus voor SLS.
  • Olie uit vruchten zoals abrikozen of arganvruchten bevatten heel wat vitamines en laten de huid er gezond uitzien van binnenuit.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)