Acne na stoppen met de pil

Dr. Annelies Avermaete
29.6.2023

Veel vrouwen gebruiken de pil niet alleen als anticonceptie, maar ook om acne onder controle te houden. De hormonen in de pil kunnen namelijk helpen bij het verminderen van acne-opstoten.

Maar wat nu als je toch liever wilt stoppen met de pil? Moet je dan maar gewoon vrede nemen met de puistjes of kan je andere actie ondernemen? Hoe zit het met acne na stoppen met de pil? Let’s see.

Hoe houdt de pil puistjes tegen?

De pil reguleert als het ware de hormonen in het lichaam, concreet gaat dat over de niveaus van oestrogeen en progesteron. En net deze hormonen spelen een heel belangrijke rol bij het behouden van een gezonde huid: als de twee hormonen mooi in balans staan, dan laat dat weinig speelruimte voor androgene hormonen (e.g. testosteron). dat zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat er geen extra stimulans is voor de talgklieren en dat deze gewoon rustig hun werk doen. Daardoor kan de huid alle talg netjes verwerken en blijven je poriën vrij.

Niet alle orale anticonceptie zorgt trouwens voor een gave huid en minder acne, dat hangt van pil tot pil af. In ons artikel over acne en anticonceptie, lees je er meer over.

Wat gebeurt er met je huid bij het stoppen van de pil?

Wanneer je stopt met het nemen van de pil, ondergaat je lichaam hormonale veranderingen. De continue aanvoer van hormonen stopt en je lichaam begint zijn natuurlijke hormoonproductie te herstellen. Dit kan leiden tot schommelingen en onbalans in de hormoonspiegels.

Die schommelingen creëren ruimte voor androgene hormonen om binnen te sluipen en de talgproductie te laten toenemen. Hoe meer talg, hoe moeilijker voor de huid om het op te nemen, hoe meer kans op het verstoppen en ontsteken van de poriën, dat zorgt dan weer voor hormonale acne, een van de vele soorten acne.

Timing van acne-opstoten

Wanneer je opstoten zal krijgen en wanneer ze weer verdwijnen is helaas onvoorspelbaar. Niet alle vrouwen die stoppen met de pil ervaren acne-opstoten, en degenen die dat wel doen, sommigen merken vaak dat het zich pas voordoet na enkele weken of maanden. Dit komt doordat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de veranderingen in hormoonspiegels.

Wat kan je doen bij acne-opstoten na het stoppen met de pil?

  • Houd je huid schoon: Was je gezicht twee keer per dag met een milde reiniger om overtollige talg en vuil te verwijderen. Vermijd agressieve scrubs die de huid kunnen irriteren en de acne kunnen verergeren.
  • Vermijd het uitknijpen van puistjes: Het is verleidelijk kan zijn, maar het uitknijpen van puistjes kan de acne verergeren en acnelittekens veroorzaken. Des te meer omdat je handen broeihaarden van bacteriën zijn. Blijf daarom zoveel mogelijk van de geïrriteerde huid af.
  • Eet een gezond dieet: Acne en voeding lijken in verband te staan met elkaar. Voedingsmiddelen met een hoog suiker- en/of zuivelgehalte zouden een negatief effect hebben op acne en het verder uitlokken. Probeer een uitgebalanceerd dieet te volgen met veel antioxidanten, vitamine C &A en omega-3 en omega-6.
  • Overleg met een dermatoloog: Als de acne aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen.
  • Overweeg een acnebehandeling: Als de acne langdurig aanhoudt, start je het best een medische behandeling op. Ons team van dermatologen gaat graag samen met jou op zoek naar de behandeling die specifiek voor jou het best zal helpen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van verstopte poriën.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)