Felrode wangetjes en verschrikkelijke jeuk, heeft je kindje eczeem? Aangezien de babyhuid nog niet ten volle beschermd wordt, is deze extra gevoelig aan net die zaken die eczeem veroorzaken. Geen wonder dus dat baby-eczeem één van de voornaamste huidaandoeningen is bij kleine kindjes: meer dan één op vijf jongens en één op zeven meisjes heeft er last van. Laten we er dus even op inzoomen.
Wat is baby-eczeem?
Baby-eczeem is een jeukende huidziekte waarbij de huid ontsteekt. Het is een erfelijke aandoening. Je kan het dus niet voorkomen al spelen omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling wel een rol. Baby-eczeem kent een fluctuerend beloop. Dat wil zeggen dat het komt en gaat. Vaak wisselen rustige periodes af met nieuwe opstoten.
De grootste groep die vatbaar is voor deze huidaandoening zijn jongens onder één jaar. 22,7% van alle jongetjes zal last hebben van eczeem. Bij meisjes in deze leeftijdsgroep is dat maar 14,1%. Als de baby’s ouder worden, daalt het risico.
Hoe krijgt mijn kindje eczeem?
In alle gevallen is het zo dat de natuurlijke vetbarrière van de huid verzwakt is en de huid daardoor makkelijker ontsteekt, maar toch kunnen de oorzaken van het eczeem verschillen van baby tot baby. Hierdoor kunnen verschillende soorten eczeem ontstaan:
Atopisch eczeem
Oorzaken: erfelijkheid en niet-allergene prikkels
Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het is een aangeboren overgevoeligheid aan irriterende stoffen. Dat kan gaan van wol tot zeep en koude lucht. Deze gaan de huid sneller irriteren en zo ontsteking uitlokken. Dit uit zich in blaasjes en felle roodheid , verspreid over het hele lichaam, die je kindje heel wat jeuk bezorgen. Ook de rest van de huid zal droger aanvoelen dan normaal.
In Nederland wordt deze vorm van eczeem ook wel ‘dauwworm’ genoemd. ‘Dauw’ omdat de huiduitslag vochtig is, ‘worm’ omdat de uitslag vaak ringvormig is (het heeft dus niets te maken met echte wormen).
Seborroïsch eczeem
Oorzaken: erfelijkheid
Merk je roodheid en vette, lichtgele schilfers op bij je kindje? Dan gaat het om seborroïsch eczeem. Dit eczeem komt het vaakst voor op de hoofdhuid en is herkenbaar door de haarroos. Maar het eczeem kan ook andere plaatsen op de huid aantasten, dus controleer zeker ook het gelaat, de nek, de luierstreek, de liesplooien en de wenkbrauwen van je baby op seborreïsch eczeem.
Is dat hetzelfde als ‘berg’?
Ongeveer. Berg is een lichte vorm van seborroïsch eczeem: je zal dezelfde schilfering opmerken, maar daarnaast ook een vettige en gelige uitslag. Deze komt voor op plekken waar veel talgklieren zitten.
Contacteczeem
Oorzaken: allergene prikkels
Als laatste soort is er ook nog contacteczeem, al komt deze bij baby’s en jonge kindjes maar weinig voor. Deze vorm eczeem ontstaat door een overgevoeligheid aan bepaalde allergenen - maar daarvoor moet je natuurlijk meerdere keren blootgesteld worden aan de stof.
Daarnaast is ook soms sprake van contacteczeem door irritatie van de huid. In dat geval zal je zien dat de eczeem voor komt op vlekken die vaker vochtig zijn.
Hoe draag je zorg voor baby-eczeem?
Hoewel baby-eczeem niet te genezen is, kan je het wel onder controle houden tot het moment dat je kindje er uitgroeit (rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar). Een goed en lokale behandeling door een dermatoloog is dus altijd een must. In de eerste plaats om de eczeem binnen de perken te houden, maar zeker ook om de jeuk te kalmeren.
Daarnaast is het voor het opstarten van een behandeling belangrijk om te bepalen welke vorm van eczeem je kindje heeft. Dit om het behandelplan zo goed mogelijk te kunnen afstemmen op wat jouw baby nodig heeft. Je Skindr-dermatoloog zal luisteren naar je verhaal en de symptomen en zo een advies opstellen.
En ook de opvolging door een ervaren dermatoloog speelt een belangrijke rol. Eczeem heeft de neiging om voor een groot deel weg te trekken bij behandeling, maar meestal niet in die mate dat de behandeling stop gezet kan worden. Door deze nauwgezet in de gaten te houden en bij te sturen waar nodig, krijg je het beste resultaat.
Wat kan je zelf doen om de jeuk te verzachten?
- Eerst en vooral is het belangrijk dat je kindje niet kan krabben aan het eczeem. Denk bijvoorbeeld aan korte nageljes. Als ze het eczeem open krabben kan dat namelijk een verdere infectie veroorzaken.
- Ten tweede moet de babyhuid zo goed mogelijk gehydrateerd worden. Smeren, smeren, smeren dus met milde badolie en huidlotion.
- Ten slotte vermijd je best ruwe stoffen (zoals wol) en bewegingen (zoals droog wrijven).