Als je acne hebt dan weet je als geen ander dat je hormonen daar een belangrijke rol in spelen. Wat je aan de buitenkant ziet, toont aan dat er zich achterliggend aan de binnenkant heel wat voordoet.
Hoe gedragen die hormonen zich? Wat zorgt voor welk effect op je huid en van waar komen die opflakkeringen telkens weer? En is anticonceptie echt de oplossing die te mooi is om waar te zijn?
Acne tijdens de verschillende fases van je cyclus.
Week 1: de folliculaire fase
Tijdens de eerste week van je cyclus stijgt je oestrogeenlevel langzaamaan. Oestrogeen zorgt ervoor dat de stimulans van de talgklieren verminderd wordt. De klieren worden steeds minder en minder actief, er wordt minder talg en vette olie aangemaakt en dat geeft je poriën rust: de kans op verstoppen, en dus op het ontstaan van puistjes, wordt kleiner.
Week 2: de ovulatie fase
Je huid zal er in deze fase op zijn best uitzien. Je oestrogeen is op zijn hoogtepunt. Zo komen je vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, mooi in balans. Ze krijgen de kans om je huid optimaal te hydrateren en onderdrukken de mannelijke hormonen. Er worden minder oliën geproduceerd en je huid is daardoor op zijn zuiverst, met het minste risico op verstopping van de poriën.
Week 3: de luteale fase
Na je eisprong daalt je oestrogeen en krijgt het mannelijke hormoon testosteron meer ruimte. Deze verschuiving heeft een effect op de talgproductie, die snel zal verhogen. Zo snel dat je poriën het moeilijk krijgen om de talg te verwerken, en zo stijgt ook het risico op verstopping van poriën weer.
Week 4: de menstruele fase
Je oestrogeen is nu op zijn laagst. Vlak voor en tijdens je menstruatie zal je daarom vaker last hebben van acne, maar ook van een drogere huid.
Is anticonceptie een goed middel tegen acne?
Je huid reageert duidelijk sterk op hormonale schommelingen, die zich al snel uiten in hormonale acne. Hormonen veroorzaken dus acne, maar hormonale anticonceptie wordt ook vaak voorgeschreven tegen acne. Hoe zit dat nu eigenlijk?
Combinatiepillen, dat wil zeggen anticonceptiepillen die zowel oestrogeen als progestageen bevatten, zullen inderdaad je klachten verminderen. Ze brengen de vrouwelijke hormonen namelijk mooi in balans waardoor ook de rest van je lichaam rustig wordt. De talgklieren zullen minder talg of olie produceren waardoor het risico op verstopte poriën daalt.
Wist-je-dat
Vierdegeneratiepillen de beste resultaten leveren tegen acne? De pillen bevatten het progestageen drospirenon, dat mannelijke hormonen verdringt. Hoe minder mannelijke hormonen, hoe minder stimulans voor de talgklieren.
In dat opzicht lijkt de combinatiepil dus een echt wondermiddel in je gevecht met acne. Maar er is een grote maar. De pil biedt geen langdurige garantie dat je acne weg blijft. Het onderdrukt het, maar het helpt je er niet van af. Het brengt de hormonen niet op een natuurlijke wijze in evenwicht. Integendeel, omdat de oorzaak van je acne niet wordt aangepakt krijg je bij het stoppen met de pil opnieuw opflakkeringen. En deze kunnen net erger zijn dan voordien.
Ontdek hier de getuigenis van Julie over de impact van acne op haar dagelijkse leven.
Hoe reageert acne op verschillende vormen van anticonceptie?
Daarnaast is de combinatiepil de enige vorm van anticonceptie die een tijdelijke oplossing kan bieden. Kijken we naar andere vormen van anticonceptie dan krijgen we het omgekeerde effect. Deze kunnen de acne verergeren en hevige opstoten uitlokken.
Minipil
De minipil biedt een alternatief voor vrouwen die geen oestrogeen mogen innemen. Het bevat enkel progestageen en dat verklaart onmiddellijk waarom het niet effectief is tegen acne. Zoals eerder al aangetoond is het oestrogeenlevel in je lichaam minstens even belangrijk als het progestageenlevel. Om de talgklieren zo min mogelijk te laten werken, moeten de twee vrouwelijke hormonen in balans zijn. Neem je enkel progestageen in, dan bekom je die balans niet. Dat heeft een ‘mannelijke’ uitwerking op je huid: de talgklieren produceren meer talg en lokken opflakkeringen van acne uit.
Prikpil
Ook de prikpil bevat enkel progestageen en zal je vrouwelijke hormonen niet in balans brengen. Dat betekent overactieve talgklieren, veel talg en verstopte poriën = acne-opflakkeringen.
Spiraal
Veel jonge vrouwen stappen over op een spiraal omdat de hormonen dan enkel lokaal worden afgegeven en je ze niet door je hele lichaam raast. Maar als je acne-klachten hebt is dit geen goed idee. De spiraal bevat progestageen en levonorgestrel. Dat laatste hormoon doodt zaadcellen en zorgt daarom voor een verhoogde gevoeligheid aan testosteron. Je talgklieren zullen het mannelijke hormoon sneller dan normaal als stimulans aanzien, waardoor je huid vetter zal worden en zo ook vatbaarder voor verstopping en ontsteking, en dus ook voor acne-opstoten. Een koperspiraal daarentegen heeft geen invloed op acne. Dit kan dus een goed alternatief zijn als je een acne-neigende huid hebt.
Heb je last van acne door te stoppen met de pil en wil je snel dermatologisch advies? Bij Skindr luisteren we naar jou verhaal en kunnen we als dermatoloog een aangepaste behandeling opstarten die in verschillende fases de oorzaak van je acne aanpakt. Met producten en ingrediënten waaraan je huid echt nood heeft. Start je consultatie met een ervaren dermatoloog via de Skindr en ontvang binnen 48u een advies en behandelplan met voorschrift.