Baby-eczeem is de meest voorkomende huidziekte bij kinderen jonger dan vier jaar. De rode plekken kunnen erg jeuken. De huid voelt droog en schilferig aan. Veel kinderen worden erdoor getroffen. Meer dan één op vijf jongen en één op zeven meisjes. Baby-eczeem is niet zo onschuldig omdat de kans op de ontwikkeling van een allergie op later leeftijd groter is bij deze groep baby’s. Vanuit mijn ervaring als dermatoloog licht ik toe hoe het ontstaat en hoe je het behandelt.
Wat is baby-eczeem en hoe ontstaat het?
Baby-eczeem is een jeukende huidziekte waarbij de huid ontsteekt. Het is een erfelijke aandoening. Je kan het dus niet voorkomen al spelen omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling wel een rol. Baby-eczeem (ook constitutioneel eczeem of atopisch eczeem genoemd) kent een fluctuerend beloop. Het komt en gaat. Het is dus niet zo dat als je baby er net vanaf is, het niet zal terugkomen. Vaak wisselen rustige periodes af met nieuwe opstoten.
De grootste groep die vatbaar is voor deze huidziekte zijn jongens onder één jaar. 22,7% van alle jongetjes zal last hebben van eczeem. Bij meisjes in deze leeftijdsgroep is dat maar 14,1%. Naarmate de baby’s ouder worden, daalt het risico. Na 1 jaar komt het nog maar voor bij 7% van de jongens en 6,4% van de meisjes.
We zien dat kinderen met baby-eczeem vatbaarder zijn voor allergieën. Ze zullen sneller een voedselallergie of een inhalatie-allergie ontwikkelen. Bij deze laatste treedt de allergie op als men stoffen inhaleert. Bekende voorbeelden zijn hooikoorts of allergie aan huisstofmijt.
Baby-eczeem behandelen met cortisonezalf
Hoewel baby-eczeem niet te genezen is, is het wel belangrijk om het onder controle te houden. Dat kan met een goede behandeling bij de dermatoloog. Na verloop van tijd zal het kind er spontaan uitgroeien, meestal rond de leeftijd van twee of drie jaar. Alleen bij ernstige gevallen blijft de huidaandoening tot zeven jaar.
Baby-eczeem is niet mooi om te zien maar het is ook vervelend voor wie eraan lijdt. De eczeem jeukt. De kinderen liggen er vaak wakker van, slapen slecht en hebben de neiging om te krabben. Maar dat verergert net de aandoening. Laat je baby er dus niet mee zitten in de hoop dat het vanzelf weggaat of begin het niet zelf te behandelen met een vochtinbrengende crème. Goed en adequaat behandelen is een must.
De dermatoloog zal in veel gevallen een cortisonezalf voorschrijven. Ouders huiveren soms bij de gedachte om hun kleine spruit te behandelen met cortisonezalf. Dat is onterecht.
Cortisone heeft zijn kwalijke reputatie gekregen toen de eerste cortisonezalven op de markt kwamen en de verhoudingen nog niet goed waren. Zo ontstonden er bijwerkingen. Ondertussen, vijftig jaar later, zijn deze zalven volstrekt onschadelijk en te verkiezen boven neutrale zalven die de eczeem niet zullen verminderen. Vertrouw je het nog niet helemaal? Laat je opvolgen door een dermatoloog die snel kan bijsturen indien nodig. Na verloop van tijd en afhankelijk van de ernst kan de dermatoloog beslissen om een combinatie van cortisonezalf en een neutrale zalf te gebruiken.
Een handige tool om te berekenen hoeveel zalf je op de te behandelen zone mag smeren is de creamcalculator (www.creamcalculator.com)