Bij eczeem denken we aan rode plekken die jeuken. Het is een huidaandoening waarbij de huid ontsteekt. Door deze ontsteking ontstaan de rode, schilferige plekken die vervelend jeuken. Er zijn verschillende soorten eczeem maar degene die dermatologen het vaakst tegenkomen is het atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem, neurodermitis of atopische dermatitis genoemd.
Het atopisch eczeem is erfelijk, je kan er dus niets aan doen als je eraan lijdt. Patiënten hebben vaak familieleden die astma, hooikoorts of een voedselallergie hebben. Dat komt omdat al deze aandoeningen behoren tot het atopisch syndroom. Een kind met bijvoorbeeld hooikoorts heeft daarom meer kans om het eczeem te ontwikkelen en omgekeerd heeft een kind met atopisch eczeem een verhoogde kans om hooikoorts te ontwikkelen.
De dagdagelijkse verzorging van eczeem
Heb je last van eczeem dan zijn er een paar basisregels die het probleem al kunnen verhelpen zonder dat een consultatie bij de dermatoloog nodig is:
- Vermijd krabben. Dat zal de jeuk alleen maar verergeren. Kan je je niet bedwingen, probeer dan een anti-allergietablet. Soms zal dat de jeuk verminderen. Hou je nagels kort en netjes om infecties bij het krabben te voorkomen.
- Neem geen hete, lange baden of douches en was je met een douche-olie of hypoallergene zeep. Na de douche of het bad smeer je de huid in met een terugvettende crème tegen het uitdrogen. Het is een extra beschermlaag voor je huid die jeuk zal voorkomen.
- Draag kleding uit goed absorberende en ademende materialen zoals katoen of Lyocell. Stoffen waar je makkelijk in zweet, zoals nylon, doen de jeuk toenemen.
- Vermijd contact met chemische stoffen en te veel de handen wassen omdat dit bevorderend is om handeczeem te ontwikkelen.
- Geniet van de zon. De zon heeft ontstekingsonderdrukkende eigenschappen en is dus goed tegen eczeem. Vergeet uiteraard niet je in te smeren met zonnecrème. En ontspan want stress verergert het eczeem alleen maar.
- Hou huisdieren, tapijten en pluchen knuffels uit de slaapkamer.
Cortisonezalf nodig? Zo gebruik je het
Soms is het eczeem hardnekkig en is een cortisonezalf nodig. Deze zalf bevat corticosteroïden. Ze wordt voor allerlei huidaandoeningen voorgescheven door de dermatoloog, niet alleen tegen eczeem. De corticosteroïden remmen de ontsteking en de versnelde celdeling. Ook verminderen ze roodheid en jeuk.
Cortisonezalven hebben een slechte naam. Dat komt omdat in de beginjaren, ondertussen vijftig jaar geleden, de zalven te lang werden gebruikt met te sterke middelen in die veel bijwerkingen veroorzaakten. Daardoor ontstond corticofobie ofwel een onterechte angst voor het gebruik van cortisonezalf. Tegenwoordig zijn cortisonezalven even veilig als andere zalven. De eczeem is zelfs schadelijker als de cortisonezalf, ook als er bijwerkingen optreden.
Vraag best wel eerst even advies aan een dermatoloog. Hoe pakken we dat met Skindr aan? Na het onderzoeken van je aandoening, krijg je binnen 48u advies van een ervaren dermatoloog. Meestal zal je in het begin twee maal per dag de zalf aanbrengen, nadien wordt dit onder toezicht van je dermatoloog afgebouwd naar één maal per dag en nog later naar twee tot drie keer per week. Maar de behandeling hangt steeds af van de plaats en de ernst van het eczeem. Soms wisselt men het gebruik van de cortisonezalf af met een neutrale zalf.