In de wereld van huidverzorging en acne zijn er talloze mythes en misvattingen die de ronde doen, vooral als het gaat om de behandeling van acne. We hebben allemaal weleens gehoord van bizarre adviezen en vreemde trucjes die beweren acne te genezen, maar hoe kijken we daar als dermatoloog naar? We rekenen af met enkele hardnekkige mythes en achterhalen wat er wetenschappelijk van aan is.
Je kan acne wegwrijven door te scrubben
Waarom is het een mythe? Acne ontstaat door een disbalans: je talgklieren maken te veel talg aan, de talg ontsteekt en wordt acne. Je huid heeft het moeilijk om zijn beschermende functie te behouden en is erg fragiel, ga dan ook zeker niet de beschermende huidlaag wegscrubben.
Zo maak je je huid net nog kwetsbaarder en beschadig je je fragiele huid verder. Je huid zal daardoor nog gevoeliger worden voor infecties: je maakt zo actief je acne erger. Al helemaal als je een scrub met korrels gebruikt: die kunnen ook vastzitten in je porie en zo de ontsteking nog erger maken.
Water drinken kan acneklachten verminderen
Waarom is het een mythe?
Water kan je helpen om je huid gehydrateerd te houden, zeker aan te raden dus. Maar specifiek voor acne zal het weinig helpen. Hoewel hydratatie altijd goed is om je huid rustig en zuiver te houden, gaat het voor aandoeningen zoals acne niet diepgaand genoeg. Het gaat de oorzaak van acne niet tegen en remt de talgproductie en ontsteking niet af.
Puistjes uitknijpen helpt je sneller van je acne af
Waarom is het een mythe?
Maar liefst 90% van degenen die puistjes hebben (gehad), heeft wel eens een puistje uitgeknepen. Kan dat nu wel of net niet? Bij een wit puistje mag je in principe heel voorzichtig met een steriel naaldje de puist doorprikken en de talg eruit duwen.
Maar het beste is natuurlijk dat je ervan af blijft. Door in puistjes te knijpen komt er alleen maar meer onrust, verstopping en roodheid. Bovendien zijn je handen een broeihaard voor bacteriën, je houdt deze dus best weg van ontstoken plekken.
Huismiddeltjes tegen puistjes, wat is er van aan?
Tandpasta, appelazijn, antiroosshampoo, ze zouden je allemaal sneller van acne afhelpen: van indrogen tot de ontsteking remmen. Van oma weet raad tot de hulp van Tante Kaat, we hopen allemaal acne te behandelen op een goedkope en gemakkelijke manier met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Toch is er geen sluitend bewijs dat deze huidmiddeltjes echt het gewenste effect hebben op je acne.
Tandpasta op je puistjes smeren: Vaak wordt tandpasta gebruikt omdat het puistjes indroogt. Die mythe is ontstaan omdat in tandpasta zink zit. Dit ingrediënt werkt antibacterieel en ontstekingsremmend wanneer het gebruikt wordt in medicatie. Men dacht dat het in tandpasta hetzelfde effect kon hebben, maar gelukkig bestaan er betere oplossingen voor acne (link naar acne behandelen).
De trend van de antiroosshampoo: Op TikTok gaat antiroosshampoo rond als middeltje tegen acne. Het kan helpen bij schimmelacne, maar is over het algemeen zeer agressief en uitdrogend voor de huid. Voor andere soorten acne raden we dit zeker niet aan.
Een dieet met appelazijn: Appelazijn zou een ontstekingsremmend effect hebben op je acne, maar net zoals met andere voeding is hier geen sluitend bewijs voor.
Wil je wel het juiste advies en de beste opvolging krijgen tijdens je acnebehandeling om snel van je acne af te komen? Via de Skindr app brengen we je gemiddeld binnen de 48 uur in contact met ons team van gecertificeerde dermatologen. Zij werken samen met jou naar een behandeling op maat van jouw noden.