Als je vaak op de skincare kant va TikTok terecht komt dan heb je vast wel al gehoord van skin cycling. Een trend die weinig te maken heeft met een spinning routine voor je huid, maar een nieuwe manier biedt om je huid te verzorgen door niet elke dag dezelfde producten te gebruiken. Zo gun je je huid rustdagen. Voor wie werkt dat wel en wie vermijdt de trend beter? We bekijken we het samen met jou.
Wat is skin cycling?
Skin cycling is een door een dermatoloog in het leven geroepen skincare routine, waarbij rustdagen een centrale rol spelen. Zo gunt de routine de huid de kans te herstellen na bepaalde producten. Het zou een effectieve manier van huidverbetering zijn, doordat het risico op irritaties en ontstekingen aanzienlijk verkleind wordt.
Wat heb je ervoor nodig?
- Een exfoliator
- Een retinoïde
- Eventueel een moisterizer (kies liefst voor een mild product met zo weinig mogelijk parfum)
Een skin cycle duur 4 dagen die daarna steeds opnieuw herhaalt worden. Daarbij wordt één keer gefocust op exfoliëren, één keer op behandeling met vitamine A, en twee keer op de huid laten herstellen.
Hoe werkt skin cycling?
Dag 1: Exfoliëren
De eerste dag in de routine is toegewijd aan exfoliëren: je reinigt en dept de huid en brengt daarna een peeling aan. Zo verwijder je dode huidcellen van het huidoppervlak. Dat is de meest logische eerste stap. Doordat wat bovenop je huid ligt eerst wordt verwijdert, kunnen de producten die je daarna aanbrengt dieper in de huid doordringen en doeltreffender hun werk doen.
Tip van de dermatoloog
Gebruik een exfoliant op basis van fruitzuur in plaats van een scrub. Scrubs kunnen de huid namelijk beschadigen.
Dag 2: Retinoïde
Deze tweede dag is gericht op retinoïden, vitamine A-preparaten die fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen en puisten tegengaan. Hieronder vallen medicijnen op voorschrift, zoals tretinoïne, maar ook mildere, vrij verkrijgbare producten, zoals retinol.
Dag 3 en 4: Rust
De laatste dagen in de cyclus zijn de herstelperiode. Tijdens de herstelnachten houd je de exfoliërende zuren en retinoïden achterwege en geef je je huid de kans om uit te rusten. Richt je op het voeden en het herstellen van je huidbarrière, dus denk: hydratatie en vocht als buffer voor de ‘agressievere’ producten, en vermijd irriterende ingrediënten.
Wat zijn de voordelen van skin cycling?
- De natuurlijke huidbarrière kan herstellen
- De risico’s op neveneffecten zijn kleiner
- Seizoensgebonden problemen, zoals dorge huid in de winter, komen minder voor
Wat zijn de neveneffecten van skin cycling?
Wie nog nooit eerder retinoïden gebruikte, zal merken dat deze de huid erg kunnen uitdrogen. Afhankelijk van het huidtype zullen sommigen hier minder last van hebben, sommigen net meer. Een hoewel skin cycling dat uitdrogende effect al deels helpt voorkomen, kan het nog steeds zo zijn dat 1 keer om de 4 dagen te frequent voor jou is.
Advies van de dermatoloog
Wil je dit testen? Dan raden wij vanuit dermatologisch standpunt aan de cyclus eerst op de voorgestelde manier te testen, maar deze geleidelijk aan aan te passen aan de noden van jouw huid. Merk je dat je huid toch droog of geïrriteerd aanvoelt, verhoog dan de rustdagen. Merk je dat je huid goed reageert op de zuren en retinoïden, dan kan je bijvoorbeeld maar één hersteldag inlassen.
Wie moet skin cycling proberen en wie kan het best vermijden?
Voor wie wel
- Skin cycling is het meest ideaal voor mensen die hun skincare routine wat willen verstevigen, maar die niet goed weten waar te beginnen en daar ook niet te extreem willen gaan. Je kan het zien als een warm-up routine.
- Het is ook een goede routine voor mensen met een gevoelige, droge huid. Door de ‘agressievere’ producten niet dagelijks te gebruiken en de huid rust te gunnen, kunnen irritaties, uitslag of allergische reacties vermeden worden.
- Het kan ook gebruikt worden als een reset. Even de huid laten herstellen om daarna terug te keren naar een reeds opgebouwde routine of vlak voor je iets nieuws wil proberen.
Voor wie niet
- Skin cycling is niet voor patiënten die een actieve behandelingen met retinoïde volgen voor hun huidziekte, zoals bijvoorbeeld acne-patiënten. De voorgeschreven medicatie moet namelijk volgens een bepaald stramien worden aangebracht of ingenomen en hiervan afwijken, werkt het genezingsproces tegen. Bovendien raden we af om tijdens een acnebehandeling nog fruitzuren te gebruiken.
- Heb je een olie-achtige of acne-gevoelige huid, maar niet in die mate dat je een behandeling nodig hebt? Dan is het slimmer om vaker te exfoliëren.
- Ook voor mensen met een huid die al gewend is aan retinoïden lijkt de skin cycling routine ons niet de beste optie. Ze zal namelijk weinig effect hebben omdat jouw huid sowieso minder geïrriteerd zal zijn door de retinoïden, maar vooral omdat het terugschroeven ervan hun effect zal verminderen.
- Zwangere vrouwen mogen geen vitamine A en dus ook geen retinoïden gebruiken.