Baby-acne: wat is het en hoe behandelen?

Dr. Annelies Avermaete
10.8.2023

Een baby met puistjes, het kan. Hoewel we acne vaak associëren met jongvolwassenen, komt het bijna even vaak voor bij babytjes in de vorm van baby acne (acne neonatorum). Enkele weken na hun geboorte poppen bij veel kindjes puistjes op hun gezicht. En dat komt net als bij volwassen door hormonen. Gelinkt aan de borstvoeding? Neen hoor. Maar waar komt die baby-acne dan wel vandaan? We vertellen je er graag alles over.

Waar komt baby-acne vandaan?

Baby-acne start eigenlijk al wanneer je kindje nog in je buik zit. De navelstreng zorgt voor een sterke connectie tussen mama en baby, maar die sterke band zorgt er ook voor dat de hormonen van de mama in het bloed van de baby terechtkomen. En dat veroorzaakt dan de baby-acne. De hormonen stimuleren de talgklieren om extra talg aan te maken, die talg stapelt zich op in de huid en verstopt de huidporiën. En zo ontstaan er puistjes. Opvallend is wel dat deze puistjes niet altijd onmiddellijk na de bevalling zullen verschijnen. Het kan tot vier weken na de bevalling duren dat je baby hier last van heeft. Een soort hormonale acne, dus.

Naast de normale baby-acne, zien we ook vaak een andere vorm van acne bij jonge kindjes. Om het met een moeilijke naam te zeggen ‘Erythema Neonatorum Toxicum’, maar we spreken ook gewoon over ENT. Bij ENT zijn de puistjes eerder lichtgeel van kleur, en ook iets steviger van textuur. Er is geen specifieke oorzaak gekend, wel kunnen we je verzekeren dat het even onschuldig is als baby-acne.

Baby puistjes door te vette producten

Daarnaast zien we nog een soort baby acne, die voorkomt door het gebruik van erg vette en dikke zalven op de babyhuid. Voor de babyhuid gebruik je beter geen te vettige producten, een hydraterende crème is genoeg.

Hoe stel je de diagnose van puistjes bij baby’s? Hoe herkennen?

Je kan de baby puistjes heel erg gemakkelijk herkennen: er zijn duidelijke pukkeltjes en puistjes zichtbaar. Er is geen bloedonderzoek nodig, deze soort acne kan  gemakkelijk herkend worden door een huisarts of dermatoloog.

Hoe draag je zorg voor baby-acne?

Geduld is de meest effectieve verzorging. Zowel baby-acne als ENT genezen vanzelf. Er zijn dan ook vooral don’ts bij de verzorging:

  • Probeer de puistjes niet aan te raken. Handen zijn broeihaarden voor bacteriën en die houd je liever ver weg van de puistjes van je baby. Ze kunnen ontsteking uitlokken en dan wordt het moeilijker om ervan af te komen.
  • Duw de puistjes niet uit. Je kindje zal meer pijn hebben door het duwen en de acne kan ontsteken, opnieuw door de aanraking.
  • Gebruik geen vette zalven die de poriën nog verder verstoppen. Kies liever voor een dunnere consistentie.

Gaat acne neonatorum over?

Ja, baby acne of baby puistjes gaan vanzelf over. Het kan enkele maanden duren, maar meestal is er niet echt een behandeling nodig. Als het toch moeilijk over gaat, kan er gekozen worden voor een behandeling door een dermatoloog.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)