Wat is en doet een dermatoloog?

Dr. Annelies Avermaete
2.11.2022

Een dermatoloog heeft een heel veelzijdige job die verder gaat dan alleen diagnoses stellen van huidaandoeningen. Een dermatoloog is een voorlichter, een chirurg, een onderzoeker… Een arts gespecialiseerd in de dermatologie heeft dan ook elf jaar gestudeerd om het vak onder de knie te krijgen. Het merendeel van de patiënten bezoekt een dermatoloog omdat ze een huidaandoening hebben en de huisarts hen heeft doorverwezen naar een huidspecialist. Maar lang niet iedereen gaat eerst langs de huisarts en dat hoeft ook niet.

Een dermatoloog is in de eerste plaats de te raadplegen arts voor alle huidziekten. Huidziekten kunnen chronisch zijn of soms jaren aanslepen. Wie lijdt aan psoriasis of eczeem is daarom het meest gebaat bij een behandeling door de dermatoloog. Andere huidziekten zijn dan weer tijdelijk zoals infecties en allergische reacties. Bij allergische reacties zal de dermatoloog niet alleen een verkoelende zalf voorschrijven om de huid te kalmeren maar ook op zoek gaan naar de oorzaak van de allergie aan de hand van verschillende testen. Daarom is de dermatoloog ook een allergoloog.

In veel gevallen is er niet echt sprake van een ziekte maar wordt de dermatoloog ingeschakeld om het uiterlijk te verbeteren. Tieners die tijdens de puberteit last hebben van acné en zich daarvoor schamen weten dat ze bij de dermatoloog terechtkunnen voor een middeltje om de acné te verminderen. Wie spijt heeft van een tatoeage kan een laserbehandeling vragen en wie er graag wat jonger wil uitzien kan bij de dermatoloog terecht voor injecties met botox en fillers. Dat maakt van de dermatoloog ook een cosmetisch arts.

In de dermatologiepraktijk zal de huidspecialist huidtumoren of andere plekjes op de huid chirurgisch verwijderen. Hij is dus ook een beetje een chirurg die onder andere kankergezwellen verwijdert. Huidkanker komt immers zeer vaak voor maar is, zeker in een vroeg stadium, niet levensbedreigend. Het gezwel kan dan perfect verwijderd worden onder lokale verdoving.

Een dermatoloog is ook een fleboloog. De arts onderzoekt spataderproblemen en start een behandeling met een laser of sclerocompressietherapie. En wat minder geweten is: een dermatoloog is ook een soa-arts. Hij zal onderzoek voeren naar geslachtsziektes en de behandeling ervan. Patiënten die vermoeden dat ze een soa hebben, kunnen dus steeds bij de dermatoloog terecht.  

Behalve een behandeling opstarten, is goede voorlichting geven een belangrijke taak van de dermatoloog. Of het nu gaat om soa’s, allergieën of huidkanker: het belang om de patiënt te informeren en te sensibiliseren mag niet onderschat worden.  

Hoe word je dermatoloog?

Om huidspecialist te worden, ben je best voorbereid op een jarenlange studie. De opleiding start met de algemene studie geneeskunde. Die duurt zes jaar. Slaag je, dan kan je aan de slag als huisarts maar nog niet als dermatoloog. Daarvoor dien je nog vijf specialisatiejaren te doorlopen. Tijdens deze jaren zal de student stage lopen op verschillende diensten dermatologie en opleiding krijgen van ervaren artsen om zo elk vakgebied te leren beheersen. Deze opleiding vindt grotendeels plaats in een universitair centrum.

Hoe werkt een dermatoloog?

Een dermatoloog kan naar gelang de voorkeur in een ziekenhuis actief zijn of in een praktijk. Deze praktijk kan een solo-praktijk zijn of een groepspraktijk waar meerdere artsen of dermatologen werken. De dermatoloog staat er meestal niet alleen voor maar krijgt hulp van ondersteunend personeel, een secretariaat, verpleegkundige, podoloog, pedicure, huidtherapeut of schoonheidsspecialiste. De laatste jaren zien we ook dat steeds meer dermatologen (een deel van) hun consultaties online doen. Zo kunnen ze hun patiënten sneller helpen, besparen ze de patiënt verplaatsingskosten, en houden ze meer tijd over voor consultaties en behandelingen die wel in de praktijk zelf dienen te gebeuren.  

Kan je zomaar naar een dermatoloog?

Heb je een verwijsbrief nodig om naar de dermatoloog te gaan of niet? Dat is vaak onduidelijk. Het antwoord is ja en nee. Wens je een terugbetaling dan is een verwijsbrief nodig. Is de terugbetaling niet nodig, dan kan je ook zonder verwijsbrief bij de dermatoloog terecht. De dermatoloog voert immers ook behandelingen uit waarvoor een bezoek aan de huisarts niet nodig is, zoals esthetische ingrepen. Deze worden niet terugbetaald. Een verwijsbrief is dus niet verplicht maar het maakt in de meeste gevallen dat je bezoek aan de dermatoloog wel goedkoper is. Bij een consultatie via Skindr is er geen verwijsbrief nodig.

Wat kost een bezoek aan de dermatoloog?

In België betaal je tussen 50 en 90 euro voor een bezoek aan de dermatoloog. Daarvan krijg je 21 euro terug via de zorgverzekeraar. In Nederland kunnen de prijzen oplopen tot meer dan 100 euro voor een eenvoudige behandeling. Zolang de zorgverzekeraar deze consultatie betaalt, heeft de patiënt er geen last van. Indien niet, is het soms schrikken als men de factuur krijgt. Consultaties via Skindr worden niet terugbetaald door de zorgverzekeraar. Daarom ligt de prijs van een consultatie via Skindr op 39 euro, wat lager dus dan wat je gemiddeld zou betalen als je langsgaat in een praktijk. Bovendien ben je via Skindr binnen 48 uur geholpen, terwijl de wachttijd voor een consultatie in de praktijk 4 maanden bedraagt in België en 4 weken in Nederland.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)